30 dagen bedenktijd

Gratis verzending boven 69,-

6 dagen per week geopend

Hoeveel watt heeft mijn gitaarversterker nodig

Stijn Scheper |

Ben jij op zoek naar een nieuwe versterker, maar zie door de bomen het bos niet meer met al die verschillende wattages? Dan zijn wij hier om jou te helpen! Check deze blog om erachter te komen wat jij nodig hebt.

 

Buizen of transistor?

Wat belangrijk is om te weten, is dat er verschil zit tussen buizen en transistor versterkers (ook wel solid-state versterkers genoemd).

Misschien heb je wel eens gehoord dat buizen versterkers harder zijn en/of kunnen dan transistor versterkers, maar dit is in theorie niet waar. Wel is het zo dat buizen verstekers harder klinken dan transistor versterkers doordat de buizen in de versterker het geluid vervormt en het tot wel 12dB harder kan laten klinken dan een transistor versterker. 

 

Een hogere wattage betekent meer volume, toch?

Dit is niet helemaal correct. In zekere zin zorgt meer wattage voor meer volume, maar dit is niet de enige factor waar je rekening mee moet houden als je opzoek bent naar meer volume in een versterker. Het is belangrijk om te kijken naar het rendement van een versterker als je op zoek bent naar meer volume. Rendement betekent: het omzetten van vermogen in geluid. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Ook is het niet het geval dat wanneer jij een versterker hebt van 100 watt en overstapt naar een versterker van 200 watt, dat je twee keer zo veel volume hebt. Een standaard formule is dat zodra je de wattage verdubbelt, je er 3dB bij krijgt. Dus ga je van 100 naar 200 watt, dan is je versterker 3dB harder. Maar dit kan verschillen aan het rendement.

 


Buizen versterkers

1 watt

Als je rock tonen wil bereiken op zachtere volume, dan kan je het beste kiezen voor een 1 watt buizen versterker. Een 1 watt buizen versterker klinkt luid en vol in kleine ruimte's en zal de perfecte optie zijn als je zachtere volumes wilt hebben. Als je streeft naar een clean jazz sound op het hoogste volume, dan zal een 1 watt versterker het waarschijnlijk niet redden. Ook zal een 1 watt buizenversterker moeite hebben om de drums bij te houden tijdens repetities.

Populaire 1 watt buizen versterkers:

5-15 watt

Als je een clean geluid op zacht niveau wilt, dan zal een buizenversterker van 5 tot 15 watt een zeer goede keuze zijn. Ook kan je deze versterkers op kleine podia en repetities gebruiken. Hiervoor zijn ze ideaal, want ze zijn vaak compact en licht. Ben je toch opzoek naar een versterker dat op hogere volume nog steeds zuivere tonen zal geven, dan moet je een hogere wattage hebben.

Populaire 5 watt buizen versterkers:

20-45 watt

Voor optredende gitaristen is een buizenversterker van 20 tot 45 watt een geweldige keuze. Ze kunnen veel produceren met een lager rendement en ze genereren rock-ready eindversterkervervorming bij hogere volumes. Een buizen versterker van 20-45 watt zal een drummer prima bij kunnen houden. Daarentegen zal een transistor versterker daar moeite mee hebben. Als je een transistor versterker gebruikt, is dit meestal voor thuis (oefen) gebruik.

Populaire 20-45 watt buizen versterkers:

50-90 watt

Speel je jazz of funk, of wil je gewoon een maximaal clean geluid, dan is een buizenversterker van 50 tot 90 watt precies wat je nodig hebt. Deze versterkers zijn ook ideaal voor hardrock en metal gitaristen. 


Transistor versterkers

5-10 watt

Een transistor versterker van 5-10 watt is perfect voor de gitaristen die net beginnen en op budget zijn. Deze versterkers zijn vooral geschikt voor thuisgebruik.

Populair 5-10 watt transistor versterkers:

15-45 watt

Ook zijn deze versterker zeer geschikt voor thuis gebruik. Je hebt wel iets meer versterker, want je vermogen is twee tot drie keer zo groot dan bij een 10 watt versterker. Hierdoor heb je minder snel kans op vervorming en kan je een beter clean geluid produceren. 

Populair 15-45 watt transistor versterkers:

50-90 watt

Een transistor versterker van 50 tot 90 watt is ongeveer vergelijkbaar met een buizenversterker van 15 tot 20 watt, en is daardoor geschikt voor kleine optredens. Ook is het nog prima te gebruiken voor thuisgebruik of repetities. 

Populair 15-45 watt transistor versterkers:

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.