30 dagen bedenktijd

Gratis verzending boven 69,-

6 dagen per week geopend

Hoe onderhoud ik mijn gitaar?

Stijn Scheper |

Waar moet ik mijn gitaar moet bewaren?

Het opslaan van je gitaar is zeer belangrijk. Het veiligste is om hem altijd in een koffer of hoes te bewaren. Ook kan je jouw gitaar ook op een standaard plaatsen, maar pas op dat hij niet kan omvallen. Een stevige statief is dan ook van groot belang. 

Ook is het mogelijk om je gitaar aan de muur op te hangen met een muurbeugel. Dit is een mooie optie, maar zorg er dan wel voor dat de luchtvochtigheid van de ruimte goed is. Een goede luchtvochtigheid voor een gitaar is ongeveer 50%, dit mag afwijken van 45% tot 55%.
Jouw gitaar is ook gemaakt rond deze luchtvochtigheid en daarom is het belangrijk dat hij dit blijft. Je meten met een luchtvochtigheidsmeter.

Perfecte temperatuur voor een gitaar

Ook is de temperatuur heel belangrijk voor jouw gitaar. Een gitaar is gemaakt van hout, en hout kan krimpen en groeien. Dit gebeurt maar met millimeters, maar dit kan een groot verschil maken voor je gitaar. Heb jij je gitaar in een ruimte staan waar het vaak verschilt van warmte? Denk er dan over na om jouw gitaar in een ruimte op te slaan waar het tussen de 17 en 21 graden Celsius is.

Laat de gitaar ook nooit te lang in een warme of koude omgeving staan. Gebeurt dit wel, zorg er dan voor dat je gitaar genoeg tijd krijgt om te wennen aan een normale kamertemperatuur.

Moet mijn gitaar ook worden afgesteld?

In Nederland kan het weer met de dag verschillen. Dit is nadelig voor de gitaar. Dit komt doordat het hout daardoor gaat krimpen/uitzetten (bewegen) en de gitaar misschien opnieuw moet worden afgesteld. Dit is heel belangrijk als jij jouw gitaar goed bespeelbaar en zuiver wilt hebben.
Als jij geen verstand hebt hoe jij de gitaar moet afstellen, vraag dan iemand die dit wel kan. Of neem contact op met ons. Onze specialisten kunnen jou er mee helpen.


Hoe maak ik mijn gitaar schoon? 

 

Moet ik mijn gitaar dagelijks schoonmaken?

Het schoonmaken van jouw gitaar is ook een belangrijk onderdeel voor de levensduur van je gitaar. Dit hoeft niet elke dag, maar na gebruik is dat wel verstandig. Anders kan er bijvoorbeeld stof bij de elektronica komen waardoor schakelaren en knoppen niet meer goed werken (80% van reparaties voor knoppen/schakelaren heeft te maken met stof).

Je kan je gitaar schoonmaken met een goed doekje. Gebruik daarbij geen huishoudelijke schoonmaak midellen zoals ontvetter. Maar gebruik natuurlijke producten zoals gitaar detailer

Om de kleine krasje te verwijderen uit de lak laag van de gitaar kan je ook gitaar polish gebruiken. Gebruik hierbij een speciaal doekje voor het beste resultaat.

De fretboard van jouw gitaar

De fretboard (toets) van je gitaar is ook belangrijk om schoon en glad te houden, dit zorgt namelijk voor een betere speelervaring. Dit kan je het beste doen met fretboard olie. Vet je fretboard in met deze olie en wrijf het in met een doekje. Gebruik geen andere vloeistoffen om je fretboard schoon te maken zoals glasreiniger of meubelpoets: dit kan je gitaar beschadigen.

Fretboards met maple (esdoorn) toets

Een fretboard met esdoorn toets moet je anders behandelen dan een normale toets. Meestal heeft een fretboard van esdoorn al een laklaag. In dat geval hoef jij alleen maar met een doekje en eventueel een beetje polish de viezigheid van de fretboard af te halen. Maar het kan ook zijn dat het fretboard geen laklaag heeft. Als dit het geval is, dan mag je GEEN citroen olie gebruiken.

Het beste kan jij de Music Nomad F-ONE oil gebruiken, deze is gemaakt voor een esdoorn fretboard zonder lak laag.

Conclusie

Het is dus belangrijk dat je jouw gitaar goed onderhoudt. Houdt het schoon, gebruik geen huishoudelijke schoonmaak midellen en zorg voor een goede temperatuur en luchtvochtigheid. 

Zie je nu door de bomen het bos niet meer? Dan helpen wij je graag. Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op. Wij helpen je graag. 

Wil je jouw gitaar weer helemaal fris krijgen? Dan kunnen wij dat ook voor jou doen. Deze middelen gebruiken wij zelf ook en kunnen wij ook toepassen voor jou. 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.