Nu 7,5% korting op alle 2024 Sire gitaren Pre-order nu!

30 dagen bedenktijd

Gratis verzending boven 69,-

6 dagen per week geopend

Het verschil tussen een Jazz en Precision basgitaar

Stijn Scheper |

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de basgitaren. Oké, we zien een verschil aan de vorm, maar zijn er nog meer verschillen? Wij vertellen je graag wat de verschillen zijn en hopen je verder te helpen om te bepalen wat het beste bij jou past.

Ontwerp en Gevoel

 

Het Lichaam

Zoals hierboven al staat is het verschil de vorm. De Precision bas heeft een breder, meer symmetrische body dat goed in balans is, terwijl de Jazz bas een slanker en meer gestroomlijnd lichaam heeft. Dit verschil in vorm kan invloed hebben op hoe de basgitaar aanvoelt wanneer je deze bespeelt.

De Nek

De nek van de Precision bas is vaak breder en heeft een meer "C"-vormig profiel, wat sommige spelers meer comfortabel vinden, vooral bij het spelen van ritmepartijen. De Jazz bas heeft tegenovergesteld een smallere nek met een "U"-vorm profiel, dit is prettiger voor een snelle speelstijl waar bijvoorbeeld veel gesoleerd word. 

 • De precision

  staat meer bekend om een stevige en zware body met een brede hals, waardoor hij fijner is voor spelers met grotere handen.
 • De Jazz bas

  Heeft een kleinere hals wat het makkelijker bespeelbaar maakt voor mensen met kleine handen of als je snel over het fretboard wilt spelen.

 

Geluid en Toon 

 

Elementen en Elektronica 

De Precision basgitaar heeft een warme, dikke en ronde klant. Dit komt door de split-coil pickup ontwerp. De jazz bas heeft twee single coil pickups en heeft een helderder en scherper geluid. Door het verschil in elektronica bij de 2 modellen heb je een groot verschil in geluid en toon.

Toonregeling 

Beide basgitaren hebben een toonregeling, maar de Jazz bas heeft vaak meer mogelijkheden met een aparte volume- en toonregelaars voor elke pickup, wat spelers meer controle geeft over hun geluid.

 

 • De precision

  basgitaar heeft een esplitste singe-coil pickup. Dit zorgt voor een volle en dikke toon wat goed past bij rock en pop muziek. Het geluid is dan ook rijk, vol en rond.
 • De Jazz bas

  heeft 2 single coil pickups. Dit heeft een helderder en gedefineerd geluid. Hierdoor zijn deze modellen meer veelzijdiger Het geluid hiervan is ook wat scherper en valt meer op in de mix, ideaal voor als je meer soleert.

 

Wat is de beste basgitaar voor mij? 

 • De rock/funk spelers:

   Als je houdt van rock, punk, funk of andere genres waar een stevige bas nodig is, dan is een precision bas een goede keuze voor jou. 
 • De veelzijdige speler:

   Als je verschillende muziekstijlen speelt of een wat breder soort muziek wilt spelen dan is een jazz bas misschien iets meer jouw basgitaar. 

 

Conclusie

Beide basgitaren hebben een eigen unieke klank en kenmerken. Daarom komt het vaak neer op persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk dat je onderscheidt maakt in jouw muziekstijl en kijkt wat goed bij jou past. 

Komt daarom langs in onze winkel en probeer alle modellen om precies te weten wat je nodig bent. Natuurlijk helpen wij jou ook graag online met de juiste keuze maken. 

Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.