Nu 7,5% korting op alle 2024 Sire gitaren Pre-order nu!

30 dagen bedenktijd

Gratis verzending boven 69,-

6 dagen per week geopend

De verschillen tussen All solid, Solid Top en Gelamineerde Gitaren

Stijn Scheper |

Als je op zoek bent naar een nieuwe gitaar kom je vaak 'all solid', 'solid top' en 'gelamineerd' tegen. Maar dit kan onduidelijk overkomen, terwijl het wel heel belangrijk is voor de klank en kwaliteit van de gitaar. 

In deze blog proberen wij het simpel uit te leggen zodat we bij het zoeken naar een nieuwe gitaar precies weten waar we naar moeten kijken. 

Wat is een All Solid Gitaar?

Een 'all solid' gitaar is gemaakt van massief hout. Dat betekend dat het bovenblad, zij- en achterkant zijn gemaakt van 1 stuk hout. Dit is vaak duurder dan andere soorten gitaren, omdat het lastiger is om uit 1 stuk hout bijvoorbeeld een volledige bovenblad te maken. 

Deze gitaren hebben de beste klank. Dit komt doordat het geluid beter resoneert door de gitaar, omdat de kanten zijn gemaakt van 1 stuk hout. 

Wat is een Solid Top gitaar?

Een 'solid top' gitaar heeft alleen het bovenblad gemaakt van een stuk hout. Dit deel van de gitaar is het belangrijkste voor de klank van de gitaar. 

Het geluid van deze gitaar is voller en warmer dan een gelamineerde bovenblad. Het voordeel van deze gitaren is dat je een betere klank krijgt voor een lager bedrag. 

Wat is een Gelamineerde Gitaar?

Een 'gelamineerde gitaar' is gemaakt van meerdere lagen hout die samen zijn geperst. Hierdoor kan er kleinere stukken worden gebruikt en blijft de gitaar goedkoop. 

Het geluid van de gelamineerde gitaar is niet zo vol als een solid gitaar. Maar het is de perfecte optie als je op zoek bent naar een betaalbare optie. 

Klankverschil

  • All Solid: Rijke en dynamische klank.
  • Solid Top: Warm en vol geluid.
  • Gelamineerd: Veller, minder resonantie.

Prijs en duurzaamheid

  • All Solid: Hogere prijs, klank word steeds beter met de tijd.
  • Solid Top: Middelmatige prijs, goede duurzaamheid.
  • Gelamineerd: Budgetvriendelijk, zeer duurzaam.

Conclusie

De keuze tussen de all solid, solid top en gelamineerde gitaar hangt af van wat je budget en ervaring is.

Ben je op zoek naar jouw perfecte gitaar?  Bezoek dan onze winkel of website om te vergelijken en advies te krijgen wat het beste bij jou past. 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.