Vandaag besteld = dinsdag in huis
Gratis verzending boven 69,-
30 dagen bedenktijd
Betaal vooraf, achter of in termijnen

Gitaar care

Je gitaar onderhouden is heel belangrijk. Het goed onderhouden van je gitaar zorgt ervoor dat hij er goed blijft uitzien, goed klinkt en goed speelt. Hier leer jij hoe jij je gitaar goed onderhoudt en welke artikelen daar voor nodig zijn.


Jouw gitaar bewaren & onderhouden


Waar jij jouw gitaar moet bewaren

Het opslaan van je gitaar is zeer belangrijk. Het veiligste is natuurlijk om hem altijd in een koffer of hoes te bewaren. De gitaar op een standaard zetten kan er mooi uitzien, maar als hij omvalt kan er snel iets stuk gaan. Ook is het mogelijk om je gitaar aan de muur op te hangen. Dit is een mooie optie, maar zorg er dan wel voor dat de luchtvochtigheid van de ruimte goed is. Een goede luchtvochtigheid voor een gitaar is ongeveer 50%. Dit kan je meten met een luchtvochtigheidsmeter.

Temperatuur

Ook is de temperatuur heel belangrijk voor jouw gitaar. Een gitaar is gemaakt van hout, en dit kan krimpen en groeien. Dit gebeurt natuurlijk met millimeters, maar dit kan een groot verschil maken voor je gitaar. Heb jij je gitaar in een ruimte staan waar het vaak verschilt van warmte en kou? Denk er dan over na om jouw gitaar in een ruimte op te slaan waar het tussen de 17 en 21 graden Celsius is.
Laat de gitaar ook nooit te lang in een warme of koude omgeving staan. Gebeurt dit wel, zorg er dan voor dat je gitaar genoeg tijd krijgt om te wennen aan een normale kamertemperatuur.

Afstellen

In Nederland kan het weer met de dag verschillen. Dit is nadelig voor de gitaar. Dit komt doordat het hout daardoor gaat krimpen/uitzetten (bewegen) en de gitaar misschien opnieuw moet worden afgesteld. Dit is heel belangrijk als jij jouw gitaar goed bespeelbaar en zuiver wilt hebben.
Als jij geen verstand hebt hoe jij de gitaar moet afstellen, vraag dan iemand die dit wel kan. Of neem contact op met ons: onze specialisten kunnen jou er mee helpen.Het schoonmaken van jouw gitaarDagelijks schoonmaken?

Het schoonmaken van jouw gitaar is ook een belangrijk onderdeel voor de levensduur van je gitaar. Dit hoeft niet elke dag, maar na gebruik is dat wel verstandig. Anders kan er bijvoorbeeld stof bij de elektronica komen waardoor schakelaren en knoppen niet meer goed werken (80% van reparaties voor knoppen/schakelaren heeft te maken met stof).
Hierom kan je ook het beste je gitaar na elk gebruik schoonmaken met een doekje en polish. Ook werkt gitaar detailer zeer goed.

De fretboard van jouw gitaar

De fretboard (toets) van je gitaar is ook belangrijk om schoon en glad te houden, dit zorgt namelijk voor een betere speelervaring. Dit kan je het beste doen met fretboard olie. Vet je fretboard in met deze olie en wrijf het in met een doekje. Gebruik geen andere vloeistoffen om je fretboard schoon te maken zoals glasreiniger of meubelpoets: dit kan je gitaar beschadigen.

Fretboards met maple (esdoorn) toets

Een fretboard met esdoorn toets moet je anders behandelen dan een normale toets. Meestal heeft een fretboard van esdoorn al een laklaag. In dat geval hoef jij alleen maar met een doekje en eventueel een beetje polish de viezigheid van de fretboard af te halen. Maar het kan ook zijn dat het fretboard geen laklaag heeft. Als dit het geval is, dan mag je geen citroen olie gebruiken.

Het beste kan jij de Music Nomad F-ONE oil gebruiken, deze is gemaakt voor een esdoorn fretboard zonder lak laag.


Alle producten voor het onderhouden van jouw gitaar

Benieuwd naar welke producten er nog meer zijn voor het onderhouden van jouw gitaar? Check zie hier!De waardering van roundmusic.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 822 reviews.